Tips for deg som vil gjøre karriere innenfor utvikling og design av spill

Drømmer du om en karriere innenfor utvikling av videospill? Eller vil du kanskje jobbe med design av nye spill? For mange kan det være den ultimate drømmen å få jobbe med spillutvikling, men det er viktig å huske på at det er hardt arbeid. Der spillutvikling i begynnelsen var noe som kunne gjøres fra gutterommet like enkelt som å bruke Casino Winner Sports bonuskode, er det nå en profesjonell bransje der konkurransen er tøff.

Veier inn i spillbransjen

De aller fleste som har et ønske om å jobbe i spillbransjen har sannsynligvis allerede et brennende interesse for spill, og har kanskje dessuten sett nærmere på programmering. Samtidig er det ikke slik at du trenger å være en mester på programmering for å lage et godt spill. I dag er utvikling av spill profesjonalisert og det er en mengde ulike roller involvert i utviklingen av et moderne spill. Derfor finnes det også flere ulike veier inn i spillbransjen.

Utdanning innenfor spilldesign

Det finnes noen spesialiserte utdanninger innenfor spilldesign, for eksempel hos Noroff eller Høyskolen Kristiania. Samtidig er det store overlapp her mot tradisjonell utdanning innenfor enten programmering eller tradisjonell grafisk design og lignende. Fordelen med en utdanning som er spesialisert innenfor akkurat utvikling og design av spill kan være at du raskt får en tett kontakt med miljøet rundt spilldesign i Norge.

Utdanning innenfor programmering

Hvis du har et interesse for programmering, da kan noen av de mer tradisjonelle utdanningene innenfor programmering, systemdesign og lignende være en god vei inn i spillbransjen. En stor del av utviklingen av et spill er fortsatt svært teknisk, og med en universell utdanningen innenfor programmering og utvikling vil du være godt rustet for å ta deg av denne delen av spillutvikling. Samtidig får du også fordelen ved å ha en bred utdanning som kan benyttes innenfor andre bransjer.

Andre utdanninger innenfor design, lyd og lignende

Utvikling av spill har som nevnt blitt stadig mer profesjonalisert. Når et moderne spill blir utviklet vil det være en mengde ulike designere, lydteknikere og lignende involvert som kanskje ikke har noe med programmering eller andre deler av spillutviklingen å gjøre. Det å utvikle historien i et moderne spill kan ligne mer på produksjon av filmer eller tv-serier, så det finnes et overlapp med et bredt spekter av ulike utdanninger her.

Praktisk erfaring

Til tross for at vi nå flere ganger har nevnt at spillbransjen blir stadig mer profesjonalisert så finnes det selvfølgelig rom for selvlærte. Hvis du er svært god til programmering, eller å utvikle spillmekanikk eller benytte noen av de andre spesielle verktøyene som benyttes når et spill blir laget, da er ikke mangel på formell utdanning en stopper.

Det kan være nødvendig å være litt kreativ når du ser etter muligheter for en jobb, du må virkelig holde deg fremme og vise frem hva du er god til. En mulighet kan være å prøve å bygge en god portefølje av ulike minispill, demoer eller tillegg til eksisterende spill som virkelig viser hva du kan utvikle på egen hånd.